túratippek

túratippek

A Grete-Klinger steig

Egy könnyű, de látványos ferrata az Ennsvölgyi-Alpokban

2024. május 28. - pallvikk

Hivatalosan C-s besorolású vasalt út (kapaszkodást segítő drótokkal biztosított), ami a Vordernberger Mauerre visz fel annak keleti lábán, de véleményem szerint inkább csak B nehézségű. Csak az út első harmadában vannak vasak, de pont ott egy-két helyen van nagyobb kitettség, igazából a csúcsra vezető út kb. első harmada a tényleges ferrata, a többi lényegében gyalogtúra.

kepernyofelvetel_33.png

Kék körben a ferrata

407_topo_4181cc83-a995-479d-872a-fcda48a238d5_grete_klinge_steig_topo_page-0001.jpg

A ferrata topoja a bergsteigen oldalról

csm_407_2_1f30887c-a8bb-4a5f-bdd1-8a639b08f152_1ff00a4ff6.jpg

A ferrata vázlatosan a Hochschwab (Vordernberg) felől nézve

csm_grete-klinger-steig-reichenstein_6f1b5681c9.jpg

Az útvonal délről, Hafning felől

Két irányból érdemes megközelíteni: Vordernberg felől (P1), a település déli részén, a vasúti aluljáró szűk kapuja után, szinte már vége a településnek van néhány ház. Az út jobb oldalán van egy kiépített ingyenes parkoló a 47.4804606N, 14.9885961E koordinátákon, max. 8-10 autó befogadására képes. Innen gyalog tovább az út szélén, jobbra átkelünk egy fahídon és balra az erdei út végül a 88-as számú túraútvonalra visz, ami betorkollik a 689-es számú útba, ez végül a ferrata-hoz visz.

kepernyofelvetel_31_masolat.png

Másik lehetőség a hegyláb túloldaláról támadni. Ehhez Vordernbergtől délre lévő Trofaiach/Hafning városában mindjárt jobbra az első útra lekanyarodva a főút felüljárója alá jutunk, és Hirn-Alm falatozót megcélozva szintén ingyenes parkoló van (P2). Ezzel persze szinte semmit nem nyerünk. Túratársammal az előző vordernbergi verziót választottuk, innen látványosabb a városka fölé magasodó mészkőgerinc, ahol a steig halad.

kepernyofelvetel_32.png

Kb. 800 méterről indulunk, első állomás a 47.4709050N, 14.9786353E koordinátákon a Barbarakreuz 1050 m magasságban, egy pihenő még az erdőben és több turistaút találkozási pontja. Innen tovább a gerinc közelében haladunk, a fák lassan elfogynak, kevés törpefenyő után jön a sziklás rész. Ez a legélvezetesebb rész.

 dscf0771.jpg

A beszálló

Persze itt sincs végig vasalás, csak a legkényesebb részeken, de határozottan gerinctúra élménye van az embernek. Minkét oldalon meredek leszakadások, néhol a völgyből feláramló széllökések meg-meg taszítják az embert.

dscf0773.jpg

Eleinte keskeny párkányon haladunk

Közben balra végig a Reichenstein uralja a horizontot, jobbra közvetlenül a völgy másik oldalán a Hochschwab szelídebb délnyugati zöld lankái kísérnek, ez az oldal szinte dombságnak hat, de azért szeretném, ha Magyarországon lennének ilyen „dombok”. Persze e gerinc mögött távolabb a Hochturm szikláival hívogat a Hochschwab.

dscf0775.jpg

dscf0786.jpg

A Fahnenköpfl balkonja és az odavezető gerinc, széllökésekkor nem árt négylábra ereszkedni

Az első meredekebb felszökéssel és egy rövid keskeny gerincen elérjük a Fahnenköpfl 1648 méteren lévő csúcskeresztjét, ami igazából olyan, mint egy zászlócska, vagy szélkakas.

dscf0792.jpg

Egy pihenő pad is fogad a kereszt alatt, de határozottan csúcsélménye van az embernek, hely nem sok van, szédületes a látvány és a kitettség. Egy postaláda szerű dobozkában egy emlékkönyv is helyet kapott a kereszt mellett.

dscf0801.jpg

Az út nem mindig a matematikai gerincen halad, itt beereszkedik a bal oldalra

dscf0808.jpg

Itt rövid gerinctúra a jutalmunk

dscf0811.jpg

Most át a jobb oldalra a Vordernberger Mauer előtt

dscf0816.jpg

Az utolsó kaptató, itt nem árt bekötözködni

dscf0831.jpg

Néhány újabb meredek felszökéssel a Vordernberg Mauer 1753 m magas keresztje és a panoráma fogad. Ez előtt az egyik púpon egy anonim emlékkeresztet is behúzhatunk, de ki is kerülhető mindkettő, az első a jobb, a Mauer pedig a bal oldalán. Innen vagy visszafordulunk, vagy tovább megyünk a Reichenstein irányába. Tovább haladva egyre inkább füves hegyhát jellegű a táj, de még mindig gerinctúra, ismét egy kissé a bal oldalra beereszkedve vezet az útvonal.

dscf0847.jpg

A szél időnként térdre kényszerít

Majd jön a szinte füves dombtetőnek ható 1969 m magas Vordernberger Zinken jelzetlen púpja. A Reichenstein egyre jobban dominálja a tájat, szinte karnyújtásnyira, de még jócskán menni kell.

dscf0907.jpg

A ferrata után szelíd, de annál látványosabb a terep, a bal oldali magasabb kúp a Reichenstein

A következő púpra már nem visz fel az út, a Grüblzinken bal oldala alatt vezet ki az ösvény a Rottörl nyeregbe, a Reichenstein alá. De innen még át kell harántolni a Reichenstein északi fala alatt annak nyugati túloldalára. Ez a rész különösen csodálatos.

dscf1095.jpg

A Reichenstein északi fala alatt

dscf1108.jpg

dscf1103.jpg

Majd a 689-es út betorkollik a 605a jelű ösvénybe, ami elég meredek, de a nehezebb szakaszokon létra segíti a haladást. Majd átérve a nyugati oldalara, választhatunk: közvetlenül balra felszerpentinezünk a csúcsra, kihagyva a hüttét, vagy valamivel hosszabb, de a Reichensteinhütte érintésével egy látványos, rövid kitett gerincen közelítjük meg a csúcskeresztet.

dscf1117.jpg

dscf1119.jpg

Az előzőt választottuk, majd visszafelé érintettük a hüttét, ahol frissítő leves elfogyasztása után a 605-ös utat követve visszaérkeztünk Vordernbergbe, közben erről az útról megcsodálhatjuk az Erzberg bánya piramisát.

A bejegyzés trackback címe:

https://hiketips.blog.hu/api/trackback/id/tr9218415629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása